Madrasser – Sådan vælger du den bedste madras til dit behov

Søvn er alfa og omega for dit energiniveau og overskud, og du kan helt sikkert tydeligt mærke forskel på dagene, afhængig af om du har sovet godt eller dårligt. Og din madras er helt uden tvivl én af de vigtigste forudsætninger for en god søvn. 

Det kan imidlertid være en udfordring at vælge den helt rigtige madras. Læs med herunder, hvor du får en kort men udførlig guide til de ting, du skal have fokus på, når du køber madrasser.

Hvilken madras skal du vælge, og hvor skal du købe den?

Der findes mange forskellige typer af madrasser, og valget afhænger dels af præference og dels af komfort. Det allervigtigste er, at du finder den madras, som du føler vil give dig den allerbedste sovekomfort. 

En skummadras er et godt bud på en madras, der former sig efter din krop, og som dermed giver rigtigt god støtte. Skummadrasser kan indeholde både memoryskum og latexskum, og valget kan blive afgørende for komfort. Latex virker kølende og er godt for dig, der har det lidt varmt om natten. Memoryskum giver derimod god støtte til de områder, som ofte har brug for mere støtte, herunder nakke, lænd og skuldre.

En boxmadras er et andet godt bud på en god madras. Her får du god luftgennemstrømning, hvilket også er en fordel, hvis du har det varmt om natten.

Når du skal på jagt efter en god madras, så gør det online. Her kan du gennemgå den ene test efter den anden og finde den bedste til dit behov, men du har også mulighed for at sammenligne priser og dermed finde de billige tilbud.  

Sover du fast sammen med en partner?

Hvis du sover fast sammen med et andet menneske, er det en rigtigt god idé at købe to forskellige madrasser. Den madras, der er rigtig for dig, er ikke nødvendigvis rigtig for din partner. Køber I to, er I sikre på at få den helt rigtige madras til jer begge.

Hvis I ikke orker revnen mellem to madrasser, kan I tilføje en topmadras, der dækker hullet.

Madras med korrekt støtte til kroppen

Formålet med en god madras er at give din krop den optimale støtte. Alle dine muskler i kroppen skal kunne være fuldstændigt afslappede, når du ligger ned. Kropsstøtten i madrassen er det allervigtigste fokusområde, når du skal købe madras. Det kan nemlig skade din krop på den lange bane, hvis den udsættes for tryk eller ikke støttes optimalt, når du ligger ned.

Størrelse og hårdhed på madrassen

Det er en myte, at din madras skal være så hård som mulig. Det afhænger nemlig helt af din kropsform, herunder vægt og højde, samt den stilling du foretrækker at sove i. Vejer du under 75 kg., kan du med fordel gå efter en middelhård eller lidt blødere model, hvorimod hvis du vejer mere end 75 kg., bør du gå efter en hård madras. Størrelsen på din seng afhænger ligeledes særligt af din højde, og tommelfingerreglen siger, at du skal have minimum 90 cm i bredden at boltre dig på (eller mere, hvis du bevæger dig meget om natten), ligesom madrassen helst skal være minimum 20 cm længere end dig.

X