Søvn er for mange mennesker en luksus at få. Det er nemlig ikke alle mennesker, som bare kan lægge sig ned med hovedet på puden og så bare forsvinde hen til drømmeland. Nej, dårlig søvn og andre søvn-relaterede problemer er faktisk enormt udbredt blandt befolkningen. Ikke bare herhjemme i Danmark men også i verden generelt. Der kan være forskellige årsager til søvnproblemer og derved også forskellige mulige løsninger. Men en af de vigtige ting i forhold til søvnen er selvfølgelig sengen.

Hvad er årsagen til, at man ikke kan sove?

Som nævnt tidligere kan der være forskellige årsager til, at man ikke kan sove. Det kan eksempelvis være fordi, man ligger dårligt om natten. Det kan også skyldes, at man er meget urolig om natten, eller måske er stresset eller har det generelt dårligt mentalt. Der kan desuden være mange andre grunde til, at man ikke kan sove om natten.

Dårlig søvn på grund af dårlige vaner inden sengetid

Nogle mennesker kan også have problemer med søvnen på grund af nogle ting, de foretager sig eller indtager inden sengetid. Det kunne eksempelvis være fordi, de indtager meget sukker i løbet af dagen/aftenen. Det kunne også være på grund af koffein, herunder fra eksempelvis energidrikke eller masser af kaffe. 

Disse ting kan alle påvirke ens søvn og evne til at falde i søvn. Det samme gælder, hvis man spiser en masse mad, inden man skal til at sove. Der findes nogle gode tips til, hvad man skal undgå inden sengetid, hvilket der kan læses mere op i et senere afsnit.

En god seng at sove i

Nogle søvnproblemer kan måske løses ved at have fokus på sengen. Hvis du for eksempel har ondt i din krop, når du vågner, kan det både skyldes, at du har ligget forkert men måske også, at sengen simpelthen ikke er optimal for dig.

Man kan for eksempel få ondt i hovedet, nakken, ryggen, armene og benene, hvis ikke sengen er optimal. Overvejer du en ny seng, så kan du se en oversigt over både luksussenge og billige senge og, måske finde den type, som passer til behovet.

Nogle mennesker foretrækker senge, som er enormt hårde. Andre mennesker foretrækker senge, som er enormt bløde. Folk er altså forskellige, når det kommer til senge præferencer.

Hvilke sengetyper kan man købe?

Der findes mange forskellige typer senge. Man kan eksempelvis få boxmadrasser som en mere enkel løsning. Derudover kan man også få en elevationsseng, samt en kontinentalseng. Sidstnævnte kan være et godt bud på en god seng, som virkelig giver ultimativ komfort.

Hvad skal du kigge efter, når du skal købe en ny seng?

Det første du bør gøre, når du skal på jagt efter en ny seng, er at finde ud af, hvad du har plads til i soveværelset. Det kan derfor være en god idé at tage nogle mål, så du ved, hvilken type seng du kan have derinde.

Er soveværelset lille, kan du eventuelt overveje en boxmadras. De er mere simple i looket. Leder du efter ultimativ komfort i forhold til sengen, så bør du nok overveje at investere i en kontinentalseng. Hvis I er flere om beslutningen i forhold til køb af ny seng, så skal I også finde ud af, om det skal være en trekvartseng, eller om det skal være en dobbeltseng.

Kontinentalsengen og de mange lag

Kontinentalsengen er smart, fordi den er bygget op af flere typer madrasser, altså i lag. Der er typisk både en boxmadras, men også en springmadras og en topmadras. Alle disse lag er altså med til at gøre komforten endnu bedre. En kontinentalseng kan således være en god investering. Også på længere sigt. Den er desuden ofte nydelig at se på og emmer af stil til soveværelset.

Gode råd til dig som ikke kan falde i søvn

Hvis man eksempelvis døjer med mange tanker, som kører rundt i hovedet på en hver eneste aften lige inden sengetid, så kan man gøre flere ting. At flytte fokusset over på noget andet er måske lettere sagt en gjort. Men vejrtrækningsøvelser kan måske hjælpe.

Der findes utroligt mange øvelser, som kan bruges når man skal sove i forhold til vejrtrækningen. Her flytter man nemlig fokusset over til ens krop, og hvordan man trækker vejret. Og det gør naturligvis, at vejrtrækningen også falder mere til ro.

Der findes forskellige apps, som netop kan være gavnlige i forhold til at slappe af og falde til ro.

Dette bør du ikke gøre lige inden sengetid!

Det er en god idé at slukke dit fjernsyn et stykke tid, inden du skal til at sove. Det kan nemlig være godt ikke at få alle de indtryk derfra. Du bør holde dig fra sukker og koffein inden sengetid eller senere ud på aftenen. Hvis du drikker the, så bør du også tænke over, hvilken en du vælger. For eksempel, er det en god idé at drikke kamillete inden sengetid, er der mange der siger. 

Sluk også gerne for mobilen, så du ikke bliver påvirket af de ting, som sker på denne også. Hvis du har nogle ting, som du tænker over, når du skal sove, så kan det være relevant at have noget at skrive med og på, ved siden af sengen. På den måde, kan du skrive tingene ned, så de ikke fylder i hovedet på dig.

X